További kettősmérések

A 2009,200-2009,835 időszakban Berkó Ernő 485 párról végzett 3947 kettősmérése a Webb Society kettőscsillag szekciójának 18. sz. körlevelében jelent meg.
Az érdeklődők az alábbi link segítségével nemcsak Ernő cikkét, hanem a PDF formátumú teljes körlevelet olvashatják - természetesen angol nyelven.

The Webb Society
Double Star Section Circulars No 18

A honlap frissítését kissé megkésve sikerült elkészíteni. Így viszont azt a jó hírt is közölhetjük, hogy a USNO-ban az összes mérést feldolgozták, és a WDS-ben 2011. február 1-jével már megtalálhatók. Ezzel a BKO névjelű rendszerek sorszáma elérte a 817-et, de ami érdekesebb: a BKO párok száma meghaladja az ezret! Gratulálunk Ernőnek ehhez a fantasztikus teljesítményhez.


A 2009,986-2009,991 időszakban (december 26-án és 28-án) Berkó Ernő 283 párról 2342 kettősmérést végzett, amelyek a Webb Society kettőscsillag szekciójának 19. sz. körlevelében jelentek meg az Interneten, 2011 májusában. Az érdeklődők az alábbi link segítségével nemcsak Ernő cikkét, hanem a PDF formátumú teljes körlevelet olvashatják - természetesen angol nyelven.
(Az eredeti állomány címében olvasható időtartomány hibás, a fentebbi adat a helyes!)

The Webb Society
Double Star Section Circulars No 19

A körlevél USNO általi feldolgozása megtörtént, így a BKO névjelű rendszerek sorszáma elérte az 1049-et, a párok száma pedig megközelíti az ezerháromszázat!

Ernő a régen mért kettősök észlelése során 2008-ban egy érdekes területet talált a Vulpecula csillagképben: a 2 fokos égterületen 43, javarészt Chevalier nevét viselő kettős lenne, azonban közülük feltűnően keveset sikerült egyértelműen azonosítania. Ezután megmérte az összes szóbajöhető csillagpárt a környéken, számszerűen 62 darabot. Az esetről írt cikke szintén a 19. sz. körlevélben jelent meg. És most jön a lényeg: a probléma oly mértékben felkeltette a USNO egyik csillagász professzorának, W.I. Hartkopfnak az érdeklődését, hogy külön cikket írt róla, amely ugyan még nem jelent meg sehol, de Ernőnek már megküldte.